Australische ambassadeur onthult nieuwe plek voor levende fosielboom in Arboretum Kalmthout

publish date
22.09.2016
Twee mannen en een vrouw gieten water aan de voet van een net geplante conifeer in de tuin van Arboretum Kalmthout, ze lachen, de man links kijkt in de richting van de camera.
Abraham Rammeloo (l), conservator-directeur Arboretum Kalmthout, Inga Verhaert (m), gedeputeerde Provincie Antwerpen en Mark Higgie (r), Ambassadeur van Australië in België, geven de zeldzame conifeer Wollemia nobilis water bij de boomplanting in Arboretum Kalmthout.

Australische ambassadeur onthult nieuwe plek voor Wollemi Pine in Kalmthout

In 2006 vierde Arboretum Kalmthout haar 150ste verjaardag. Als cadeau kreeg Arboretum Kalmthout toen een heel bijzonder exemplaar van Wollemia nobilis: een stek, rechtstreeks van de Tim Entwisle Tree, boom 8 uit kloof 2. Tien jaar lang werd de plant in een grote pot opgekweekt en iedere winter bood de oranjerie van het arboretum bescherming. Het exemplaar is inmiddels flink uitgegroeid en voldoende sterk voor een plek buiten in de arboretumtuin. De boom kreeg een beschutte plek nabij de blauwe tuin, net achter de rozentuin. 

Op een laag omgezaagde bommstam is een goudkleurig naamplaatje bevestigd, met de tekst Wollemia nobilis, aangeplant door Mark Higgie, Ambassadeur van Australië, 21 september 2016. Aandenken aan de boomplanting in Arboretum Kalmthout.

De boom werd geplant door de ambassadeur van Australië, de heer Mark Higgie. Provinciaal gedeputeerde Inga Verhaert en conservator-directeur Abraham Rammeloo staken een handje toe bij deze boomplanting. 

Een vrouw (links) en een man (rechts) houden een groene doek vast, ze staan lachend bij vier banners aan een groene plantenborder in Arboretum Kalmthout, onthulling van infoborden bij de boomplanting.
Inga Verhaert (l), gedeputeerde van de provincie Antwerpen, en Mark Higgie (r), Ambassadeur van Australië in België, onthullen de infopanelen bij de Wollemia nobilis boomplanting in Arboretum Kalmthout.

De ontdekking van Wollemia nobilis

In 1994 stootte parkwachter David Noble in een verlaten regenwoudkloof in de Australische Blue Mountains, amper 200 km ten westen van Sydney, op een boomsoort die hij nog nooit gezien had. Plantkundigen identificeerden de tak die hij meebracht als een soort waarvan men dacht dat ze 200 miljoen jaar geleden definitief uitgestorven was.
De Wollemia is een conifeer uit de familie van de bekende apenbomen en heeft decoratieve, donkergroene bladeren en een ongewone, bobbelige schors. Het is een van de alleroudste planten op aarde. Tot 1994 kende men het geslacht Wollemia enkel uit fossiele vondsten (90 miljoen jaar oud). De soort beleefde haar hoogtepunt in het Jura, bijna 200 miljoen jaar geleden. De ontdekking kwam overeen met het vinden van een nog levende dinosauriër! In geen tijd stond de “botanische ontdekking van de eeuw” in het middelpunt van een nooit eerder meegemaakte mediastorm en uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. 

Aan een tak van een conifeer hangt een zwart plaatje met witte tekst en logo ArbNet, close-up van Wollemia nobilis boom in Arboretum Kalmthout.

1.000 jaar oude Australische bomen

De bomen in de Australische Blue Mountains van het Wollemi National Park groeien op vochtige rotsgronden in een diepe kloof, omgeven door bergen en onaangeroerd woud. Er zijn drie verschillende kloven met Wollemia, maar de exacte vindplaats van de bomen is nog altijd geheim. Op het moment van de ontdekking waren er 80 volwassen bomen en ongeveer 300 jonge exemplaren of zaailingen. Sommige van de oudere exemplaren zouden meer dan 1.000 jaar oud zijn. Wollemia nobilis is een majestueuze naaldboom die in de natuur meer dan 40 meter hoog wordt en een stamdiameter van ongeveer één meter bereikt. Of het exemplaar in Arboretum Kalmthout ooit zo hoog wordt als in zijn natuurlijke habitat, is nog maar de vraag. De Wollemia van Arboretum Kalmthout voelt zich alvast gelukkig op zijn nieuwe plek, want wie goed kijkt, ontdekt enkele mannelijke kegeltjes aan zijn takken.