Historische Vangeertenhof gerestaureerd en klaar voor verhuur
Met het einde van de werken aan het Vangeertenhof, krijgt de renovatie van deze historische site van Arboretum Kalmthout haar sluitstuk. De provincie Antwerpen en Arboretum Kalmthout investeerden samen ruim 1 miljoen euro in deze grondige en respectvolle renovatie van het gebouw en de site. Het Vangeertenhof kan opnieuw dienst doen als uithangbord voor het provinciaal groendomein.
Na de aanleg van de ingang en de parkeerplaats (2015) en het omvormen van de cottage tot dienstwoning (2017), krijgt de straatzijde van het domein met het gerenoveerde 19de–eeuwse Vangeertenhof een volledige herwaardering. Want ook de voortuin van het Vangeertenhof en de historische doorkijkhaag uit de tijd van de kwekerij van stichter Charles Van Geert, zijn teruggebracht. Zij verbinden de buitenkant van het domein visueel met de tuin zelf, het heden met het verleden.
Een feestelijke inhuldiging van het Vangeertenhof was komend weekend voorzien, maar is omwille van coronaveiligheidsmaatregelen uitgesteld naar een latere, nog te bepalen datum. Bezoekers van Arboretum Kalmthout kunnen in afwachting wel al genieten van de gerenoveerde façade tijdens hun wandeling in de arboretumtuin.
Werken in drie fasen
Het departement Logistiek van de provincie Antwerpen stond garant voor deze tweeënhalf jaar durende renovatiewerken onder leiding van projectarchitect Laura Joosten. Na drie jaar voorbereiding, startten de uitvoerende werken eind februari 2018, die in drie fasen verliepen: renovatie van het exterieur, omgevingswerken en interieurwerken.
“De kost van het volledige project ligt zoals voorzien rond 1 miljoen euro, een investering die ook inkomsten voor Arboretum Kalmthout oplevert als exclusieve verhuurlocatie”, verduidelijkt gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Recreatie- en Groendomeinen.
Terug naar een 19de-eeuwse uitstraling
Voor de buitenrenovatie schakelde de provincie architectenbureau Vanhecke & Suls in, bijgestaan door aannemer PIT Kapellen, die eerder ook de renovatie van de cottage realiseerde. Doorheen de jaren, was het uitzicht van het Vangeertenhof wat afgevlakt. Bouwtechnische mankementen hielden zich verborgen achter de gevelbeplanting; de gevelbepleistering was aan dringend herstel toe. In navolging van het erfgoedbeleid, koos de provincie Antwerpen voor een renovatie die zo getrouw mogelijk was aan het 19de-eeuwse origineel, in zijn tijd ook al een opmerkelijk gebouw voor de Kalmthoutse regio. Dankzij oude postkaarten en foto’s, werden de stucwerk gevelornamenten met plantenmotieven boven de ramen opnieuw geproduceerd, en ook de zinken dakbekroning werd naar oud model gereconstrueerd.
Groter terras, verbeterde toegankelijkheid
De belangrijkste ingreep was het herstel naar het oorspronkelijke bouwvolume uit 1885, wat resulteerde in een uitbreiding van het buitenterras op zowel het gelijkvloers als op de eerste verdieping. Het weghalen van de orangerie maakte het mogelijk om de benedenruimte te heroriënteren en om de overgebleven ruimtes gebruiksvriendelijker te maken en maximaal te benutten als multifunctionele tentoonstellings- en vergaderruimte. Het gelijkvloers is bovendien toegankelijk gemaakt voor rolstoelen en kinderwagens.
Verblijf voor buitenlandse studenten
Verdere omgevingswerken door aannemer Aertsen uit Stabroek omvatten de afbraak van het aanpalende garageblok waarin ook een studentenstudio gevestigd was. Deze is nu ondergebracht op de zolderverdieping, en zal vanaf de zomer opnieuw buitenlandse stagiairs aantrekken die zich in Arboretum Kalmthout in de manier van tuinieren willen bekwamen.
Verhuurlocatie
De uitstraling van het Vangeertenhof leent zich uitermate tot verhuur, met als grote troeven het uitzicht op de tuin en de optimale bereikbaarheid langs de Fietsostrade F14 en het treinstation Kalmthout recht voor de deur. Zowel particulieren als verenigingen kunnen het Vangeertenhof huren voor het organiseren van tentoonstellingen, vergaderingen, recepties en feesten … Ook Arboretum Kalmthout zelf zal de tentoonstellingsruimte opnieuw kunnen benutten voor onder meer het Tomatenfestival, dat als eerste publieksactiviteit in het Vangeertenhof op 5 en 6 september kan plaatsvinden.
Historische doorkijkhaag is terug
Arboretum Kalmthout investeerde verder in de aanleg en de herinrichting van het terras van het Vangeertenhof, de voortuin en de historische hekwerken. De doorkijkhaag uit de beginjaren van de kwekerij, toen zowat het visitekaartje, is ook terug maar in een nieuwe vorm.
Zuiderse beplanting aanwinst voor de collectie
Voor de beplanting van de voortuin en het bekostigen van de omgevingswerken kreeg Arboretum Kalmthout financiële steun vanuit de Belgische Federatie Groenvoorzieners, B.T.A. Antwerpen. De beplantingskeuze ging naar planten en zomerbloeiers met krachtige kleuren die in de zuidgeoriënteerde voortuin goede overlevingskansen hebben, en dus bestand zijn tegen hoge temperaturen en droogte.
“De verschillende soorten yucca zorgen voor een exotisch gevoel, passend bij de tijdsperiode van het gebouw, en zijn helemaal aangepast aan de extreme groeiplaats”, Abraham Rammeloo, conservator-directeur Arboretum Kalmthout.
Eerste erfgoedpublicatie ‘Ter Plekke’
Arboretum Kalmthout is gekend voor zijn uitzonderlijke plantencollecties, in het bijzonder de toverhazelaars. Wereldwijd draagt de arboretumtuin een hoge reputatie uit dankzij de mensen die sinds 1856 het groendomein gevormd hebben, van kwekerij tot arboretum en groendomein: Charles Van Geert, Antoine Kort, Jelena en Robert De Belder.
Samen met de renovatie van het Vangeertenhof, presenteert Dienst Erfgoed van de provincie Antwerpen zijn gloednieuwe erfgoedreeks ‘Ter Plekke’, geschreven door Serge Migom.
“Deze publicatiereeks brengt het verhaal van het erfgoed, de mijlpalen en de mensen achter vertrouwde gebouwen en domeinen in de provincie Antwerpen. Arboretum Kalmthout mag als eerste deel de reeks openen; andere provinciale sites en groendomeinen zullen volgen”, gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Erfgoed.
De gids telt 64 pagina’s en is rijkelijk geïllustreerd met foto’s en archiefbeelden. Vanaf 19 juni is de gids te koop in de cadeau- en boekenshop van Arboretum Kalmthout. De eerste 1.000 exemplaren krijgen er een nostalgische postkaartenreeks bovenop met foto's en illustraties uit het kwekerijverleden van Arboretum Kalmthout.